Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Het bestuur

De volgende personen maken deel uit van het bestuur van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg:

Jaap Meijers (1947), voorzitter, heeft een succesvolle carrière als registermakelaar in assurantiën gecombineerd met een leven van toewijding aan de Nederlandse Joodse en niet-Joodse gemeenschap. In 1973 richtte hij samen met zijn vrouw Tineke Meijers Assurantiën BV op in Amsterdam. Jaap Meijers is lid geweest van de Nederlandse parlementaire adviesraad die was belast met de teruggave van Holocaustperiode activa. Tevens was hij voorzitter van de Vrienden van het Joods Historisch Museum. Jaap Meijers is lid van de Jewish Agency for Israel (jafi), voorzitter van het Insurance Committee jafi en voormalig voorzitter van de Collectieve Israel Actie, alsmede bestuurslid van het Joods Humanitair Fonds.

Ephraïm Goldstoff (1949), secretaris, houdt sinds zijn opleiding in de diamanthandel en gemmologie kantoor in de Amsterdamse diamantbeurs. Hij is zelfstandig ondernemer in antieke juwelen, diamant en edelstenen. Hij was en is actief op bestuurlijk gebied: 30 jaar ballotagecommissie Beurs voor den Diamanthandel, bestuur Young Leadership van de Collectieve Israel Actie, raadslid nihs, bestuurslid en voorzitter van de ose, Organisation Secours des Enfants, voorzitter bestuur Verbond der Oosteuropese Joden en lid algemeen bestuur Joods Maatschappelijk Werk.

Mirjam Sweijd (1956) is geboren en getogen Amsterdammer. ‘Na mijn eindexamen werkte ik eerst als publieksmedewerker in het Anne Frank Huis. Mijn liefde voor Amsterdam en geschiedenis leek een logische voorbode van een studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Gewapend met de nodige historische kennis, koos ik uiteindelijk voor andere werkgebieden zoals het boekenvak en later voor een loopbaan bij de gemeente Amsterdam. Ik heb met veel plezier voor mijn eigen stad gewerkt als projectleider en adviseur bij tal van ‘fysieke’ projecten, vaak in relatie tot geschiedenis. Op deze manier ben ik ook betrokken geraakt bij de joodse begraafplaats Zeeburg. Ik zet mijn ervaring en kennis graag in, en heb soms iets weg van een zendeling. En waarom? Ik vind het van groot belang mijn mede-Amsterdammers te vertellen over de geschiedenis van hun stad; kennis is wat mij betreft een van de pijlers voor een vreedzame en begripvolle samenleving. Op dit moment werk ik als senior beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed bij de Provincie Zuid-Holland waar ik mij richt op herbestemming en restauratie van rijksmonumentaal erfgoed.’

Frits Barend (1947) doorliep een loopbaan in de journalistiek. Begonnen bij toenmalige piraat Radio Veronica, daarna redacteur Vrij Nederland, redacteur Nieuwe Revu, Vara televisie & radio, vervolgens programmamaker rtl, incl. late night talkshow Barend&Van Dorp, mede-eigenaar tv-zender Het Gesprek. Sinds 2010 uitgever en hoofdredacteur met dochter Barbara van sportblad Helden, en sportcommentator op vrijdagmiddag op Radio1. Ruim 20 jaar betrokken bij Maccabia Games, de zogenaamde joodse Olympische Spelen in Europa en Israël, eerst als deelnemer, later als lid van het comité en chef de mission. Sinds drie jaar lid van de Amsterdamse Sportraad en voorzitter stichting Boudewijn Buch-prijs. Ook als bestuurslid van Zeeburg heeft Frits een antenne voor publiciteit.