Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Het bestuur

De volgende personen maken deel uit van het bestuur van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg:

Karen Polak (1959), voorzitter, is historica en werkt ruim 25 jaar bij de Anne Frank Stichting. Als projectleider van internationale educatieve projecten werkt zij samen met organisaties door heel Europa, o.a. aan het project Stories that Move: tools tegen discriminatie, dat in zeven talen online onderwijsmateriaal beschikbaar stelt over antisemitisme en andere vormen van discriminatie. Ze was ruim vijftien jaar lid van de Nederlandse delegatie bij de International Holocaust Remembrance Alliance, waar ze de werkgroep Genocide van de Roma voorzat. Karen Polak is lid van de internationale adviesgroep van de Gedenkstätte Haus der Wannseekonferenz. Ze was lange tijd bestuurslid van de Leo Smit Stichting en voorzitter van de Stichting Vrienden van asf Nederland

David Simon (1949), secretaris, studeerde in 1970 af als dansleraar aan de fdo-Academie. Was van 1970 tot en met 2014 algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren, nvd en van 1989 tot en met 2014, directeur van de Stichting Holland Dance Promotions. Hij was producer/organisator van verschillende tv-uitzendingen m.b.t. danssport voor avro, sbs en rtl4, en acht jaar vice-voorzitter van de Social Dance Branch van de World Dance Council en is nu algemeen secretaris van de European Dance Council.
David Simon bekleedt daarnaast een groot aantal functies binnen de Nederlands Joodse gemeenschap, waaronder secretaris van de Stichting Uilenburger Synagoge, voorzitter van de Stichting zikna, de Stichting Crescas en de Stichting Yad Vashem, en penningmeester van de Stichting tot Instandhouding Joodse Begraafplaats Overveen en een aantal andere Joodse organisaties. Hij was dertien jaar bestuurslid van de nihs waarvan negen jaar als voorzitter. En hij was voorzitter van het nik.

Ephraïm Goldstoff (1949) houdt sinds zijn opleiding in de diamanthandel en gemmologie kantoor in de Amsterdamse diamantbeurs. Hij is zelfstandig ondernemer in antieke juwelen, diamant en edelstenen. Hij was en is actief op bestuurlijk gebied: 30 jaar ballotagecommissie Beurs voor den Diamanthandel, bestuur Young Leadership van de Collectieve Israel Actie, raadslid nihs, bestuurslid en voorzitter van de ose, Organisation Secours des Enfants, voorzitter bestuur Verbond der Oosteuropese Joden en lid algemeen bestuur Joods Maatschappelijk Werk.

Frits Barend (1947) doorliep een loopbaan in de journalistiek. Begonnen bij toenmalige piraat Radio Veronica, daarna redacteur Vrij Nederland, redacteur Nieuwe Revu, Vara televisie & radio, vervolgens programmamaker rtl, incl. late night talkshow Barend&Van Dorp, mede-eigenaar tv-zender Het Gesprek. Sinds 2010 uitgever en hoofdredacteur met dochter Barbara van sportblad Helden, en sportcommentator op vrijdagmiddag op Radio1. Ruim 20 jaar betrokken bij Maccabia Games, de zogenaamde joodse Olympische Spelen in Europa en Israël, eerst als deelnemer, later als lid van het comité en chef de mission. Sinds drie jaar lid van de Amsterdamse Sportraad en voorzitter stichting Boudewijn Buch-prijs. Ook als bestuurslid van Zeeburg heeft Frits een antenne voor publiciteit.

Gerben Post (1978) is historicus, gespecialiseerd in de Holocaust. Na een master Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, is hij zich vooral gaan toeleggen op de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland in het algemeen, en die in Amsterdam in het bijzonder. Dit heeft geresulteerd in het boek Lotty’s bankje. Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam. Hierin laat hij zien hoe onlosmakelijk verbonden de stad nog steeds is met de zwartste pagina uit haar geschiedenis. Aan de hand van de verhalen in het boek organiseert hij educatieve stadswandelingen in Amsterdam. Daarnaast is hij als historicus verbonden aan het politieprogramma van de Anne Frank Stichting, en als educator aan het Joods Cultureel Kwartier, met name in het Nationaal Holocaust Museum i.o., en doet hij historisch onderzoek.


De stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg is een vrijwilligersorganisatie. De bestuursleden doen hun werk voor de stichting dan ook geheel om niet.