Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Mogelijkheden voor bezoek

De Joodse Begraafplaats Zeeburg is een prachtig wandelgebied dat sinds kort elke zondag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan op eigen gelegenheid rondwandelen. Er worden steeds meer graspaden opengemaaid zodat afwisselende wandelingen mogelijk zijn. Op het terrein zijn oude grafzerken te zien uit de periode 1860 tot 1900. Daarnaast staan er veel bloeiende planten en is er een rijk dierenleven met onder meer vogels, vlinders, libellen, vossen, ringslangen, hermelijnen, kikkers en padden, woelmuizen, egels en mollen. Men noemt dit terrein ook wel het meest ongerepte stukje natuur binnen de Ring van Amsterdam.

Van april t/m november is er op de eerste zondag van de maand een Open Dag van 11.00 tot 17.00 uur (vanwege de coronamaatregelen is het nog onduidelijk of we op 4 april van start kunnen gaan). Vrijwilligers van Stichting Eerherstel heten bezoekers welkom en kunnen een korte historische uitleg geven. Op de Open Dagen zijn er drie rondleidingen van 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er geldt een maximum van vijftien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via eerherstelzeeburg@gmail.com (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

De natuurwerkgroep blijft ’s winters doorwerken waardoor de begraafplaats het hele jaar door op zondag op eigen gelegenheid te bezoeken is. Het terrein is in de winter wel drassig waardoor de wandelmogelijkheden beperkter zijn. Op joodse feestdagen en bij extreem weer blijft de begraafplaats dicht.

Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:


kaartje