Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Mogelijkheden voor bezoek

De Joodse Begraafplaats Zeeburg kan elke zondag worden bezocht. We zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Men kan dan op eigen gelegenheid op het terrein rondkijken. Daarnaast zijn er zeven keer per jaar Open Dagen met rondleidingen, zie de informatie hieronder.


Respect voor grafrust

Het is belangrijk dat bezoekers zich het volgende realiseren. De Joodse Begraafplaats Zeeburg is in de eerste plaats een begraafplaats, al oogt het terrein grotendeels als een natuurgebied waarin nog slechts sporadisch grafzerken te zien zijn. Overal echter liggen mensen begraven, van wie de grafrust gerespecteerd moet worden.

Op Zeeburg zijn bijna nergens dwarspaden aangelegd over de grafvelden. Het enige pad waarvan zeker is dat er geen graven onder liggen, is het hoofdpad dat kaarsrecht over een lengte van 500 meter vanaf de ingang Valentijnkade naar de achteringang loopt. Dit hoofdpad is door de vrijwilligersgroep in 2020-2021 gereconstrueerd (de achteringang is overigens altijd gesloten, dus men kan het terrein niet op die manier verlaten). De voorste grafvelden die gerestaureerd zijn dan wel momenteel in restauratie zijn, mogen bezocht worden. Bezoekers lopen dan wel over graven, dat is onvermijdelijk, en dat is in de geschiedenis van Zeeburg ook altijd zo geweest als nabestaanden of anderen graven bezochten. Maar het is goed als bezoekers zich daarvan bewust zijn.


Open Dagen

In de winter zijn er geen rondleidingen. In april 2022 gaan we weer van start met de Open Dagen op de eerste of de tweede zondag van de maand. De data zijn dit jaar: 3 april, 1 mei, 12 juni, 3 juli, 14 augustus, 11 september en 2 oktober 2022. Er zijn dan drie rondleidingen van 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er geldt een maximum van vijftien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via eerherstelzeeburg@gmail.com (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

De vrijwilligersgroep werkt ook ’s winters door, waardoor de begraafplaats het hele jaar door op zondag op eigen gelegenheid te bezoeken is. Het terrein is in de winter wel drassig. Op joodse feestdagen en bij extreem weer blijft de begraafplaats dicht.

Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:


kaartje