Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Mogelijkheden voor bezoek

De Joodse Begraafplaats Zeeburg kan elke zondag worden bezocht van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan dan op eigen gelegenheid op het terrein rondkijken. Op een informatietafel bij de ingang is een Zerkenroute verkrijgbaar. Hierin kan men verhalen lezen over een tiental graven die te bezoeken zijn. Daarnaast zijn er zeven of acht keer per jaar Open Dagen met rondleidingen, zie de informatie hieronder.


Respect voor grafrust

Het is belangrijk dat bezoekers zich het volgende realiseren. De Joodse Begraafplaats Zeeburg is in de eerste plaats een begraafplaats, al oogt het terrein grotendeels als een natuurgebied waarin nog slechts sporadisch grafzerken te zien zijn. Overal echter liggen mensen begraven, van wie de grafrust gerespecteerd moet worden.

Op Zeeburg zijn bijna nergens dwarspaden aangelegd over de grafvelden. Het enige pad waarvan zeker is dat er geen graven onder liggen, is het hoofdpad dat kaarsrecht over een lengte van 500 meter vanaf de ingang Valentijnkade naar de achteringang loopt. Dit hoofdpad is door de vrijwilligersgroep in 2020-2021 gereconstrueerd (de achteringang is overigens altijd gesloten, dus men kan het terrein niet op die manier verlaten). De voorste grafvelden die gerestaureerd zijn dan wel momenteel in restauratie zijn, mogen bezocht worden. Bezoekers lopen dan wel over graven, dat is onvermijdelijk, en dat is in de geschiedenis van Zeeburg ook altijd zo geweest als nabestaanden of anderen graven bezochten. Maar het is goed als bezoekers zich daarvan bewust zijn.


Open Dagen

Van april t/m november is er normaal gesproken op de eerste zondag van de maand een Open Dag van 11.00 tot 17.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen gaan we op z’n vroegst in juni van start. Op deze website en in het mededelingenkastje naast de ingang wordt dit aangegeven. Op Open Dagen heten vrijwilligers van Stichting Eerherstel bezoekers welkom; zij kunnen een korte historische uitleg geven en vragen beantwoorden. Daarnaast zijn er op de Open Dagen drie rondleidingen van circa 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er geldt een maximum van vijftien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via eerherstelzeeburg@gmail.com (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

Vermoedelijke Open Dagen in 2021: 6 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september, 3 oktober en 7 november (deze laatste vervalt als het terrein dan al te drassig is).

De vrijwilligersgroep werkt ook ’s winters door, waardoor de begraafplaats het hele jaar door op zondag op eigen gelegenheid te bezoeken is. Het terrein is in de winter wel drassig. Op joodse feestdagen en bij extreem weer blijft de begraafplaats dicht.

Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:


kaartje