Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Mogelijkheden voor bezoek

De Joodse Begraafplaats Zeeburg is een prachtig wandelgebied dat elke zondag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan op eigen gelegenheid rondwandelen. In het broedseizoen (15 maart tot 1 augustus) is een deel van de paden afgesloten, dit is met borden aangegeven. Op het terrein zijn oude grafzerken te zien uit de periode 1860 tot 1914. Daarnaast staan er veel bloeiende planten en is er een rijk dierenleven met onder meer vogels, vlinders, libellen, vossen, ringslangen, wezels, kikkers en padden, woelmuizen, egels en mollen. Men noemt dit terrein ook wel het meest ongerepte stukje natuur binnen de Ring van Amsterdam.

Van april t/m november is er normaal gesproken op de eerste zondag van de maand een Open Dag van 11.00 tot 17.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen vervalt april, ook is nog onduidelijk of we in mei wel van start kunnen gaan. Op deze website en in het mededelingenkastje naast de ingang wordt dit aangegeven. Op Open Dagen heten vrijwilligers van Stichting Eerherstel bezoekers welkom; zij kunnen een korte historische uitleg geven en vragen beantwoorden. Daarnaast zijn er op de Open Dagen drie rondleidingen van circa 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er geldt een maximum van vijftien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via eerherstelzeeburg@gmail.com (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

Vermoedelijke Open Dagen in 2021: 2 mei (zeer onzeker vanwege corona), 6 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september, 3 oktober en 7 november (deze laatste vervalt als het terrein dan al te drassig is).

De natuurwerkgroep werkt ook ’s winters door, waardoor de begraafplaats het hele jaar door op zondag op eigen gelegenheid te bezoeken is. Het terrein is in de winter wel drassig waardoor de wandelmogelijkheden beperkter zijn. Op joodse feestdagen en bij extreem weer blijft de begraafplaats dicht.

Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:


kaartje