Stichting Eerherstel Joodse begraafplaats Zeeburg

grafstenen

Mogelijkheden voor bezoek

De Joodse Begraafplaats Zeeburg is een prachtig wandelgebied dat sinds kort elke zondag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan op eigen gelegenheid rondwandelen. Er worden steeds meer graspaden opengemaaid zodat afwisselende wandelingen mogelijk zijn. Op het terrein zijn oude grafzerken te zien uit de periode 1860 tot 1900. Daarnaast staan er veel bloeiende planten en is er een rijk dierenleven met onder meer vogels, vlinders, libellen, vossen, ringslangen, hermelijnen, kikkers en padden, woelmuizen, egels en mollen. Men noemt dit terrein ook wel het meest ongerepte stukje natuur binnen de Ring van Amsterdam.

Van april t/m november is er in principe op de eerste zondag van de maand een Open Dag van 11.00 tot 17.00 uur. Vrijwilligers van Stichting Eerherstel heten bezoekers welkom en kunnen een korte historische uitleg geven. Op de Open Dagen zijn er drie rondleidingen van 45 minuten om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Er geldt een maximum van vijftien personen per rondleiding. Opgave vooraf is noodzakelijk, via info@eerherstelzeeburg.nl (vermeld de datum en het tijdstip of de tijdstippen van voorkeur).

Op joodse feestdagen is de begraafplaats gesloten. Op 1 november is de laatste Open Dag van 2020. Vanwege de coronarichtlijnen zijn de rondleidingen afgelast.

Daarna is er een winterstop wat betreft Open Dagen en rondleidingen tot maart 2021. De natuurwerkgroep blijft ’s winters wel doorwerken op zondag waardoor de begraafplaats het hele jaar door op zondag op eigen gelegenheid te bezoeken is. Maar de wandelmogelijkheden zijn in de winter beperkter vanwege de drassigheid van het terrein. Ook bij extreme weersomstandigheden (hoosbuien en/of windstoten) blijft het terrein gesloten.

Stevige, waterdichte schoenen en een lange broek zijn de beste uitrusting voor dit terrein. Honden zijn niet toegestaan. Onderzoekt uzelf na thuiskomst op teken! (zoals dat bij elke wandeling op een natuurterrein geldt). Toegang via de ingang aan de Valentijnkade, zie de rode pijl op onderstaande kaart:


kaartje